• Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
  • Boven de 50 euro, gratis verzending Boven de 50 euro, gratis verzending
Naar de startpagina

Houd je fiets in topconditie: fietsonderhoud tips

Fietsonderhoud is belangrijk om mankementen te voorkomen. Door je fiets regelmatig te controleren en onderhouden, verleng je niet alleen de levensduur, maar zorg je ook voor een soepelere en veiligere rijervaring. In deze blogpost nemen we je mee in de wereld van fietsonderhoud. We behandelen de stappen die nodig zijn om je racefiets of mountainbike in topconditie te houden.

Schoonmaakroutine voor de fiets

Stof, vuil en modder kunnen zich ophopen op je fiets, wat niet alleen de prestaties beïnvloedt, maar ook de levensduur van verschillende onderdelen kan verkorten. Volg deze schoonmaakroutine om je fiets schoon en soepel te houden.

  1. Verzamel je benodigdheden: Voor een grondige schoonmaakbeurt heb je een emmer, een spons, een borstels setbike cleaner, een slang met normale waterdruk, en een doek nodig.
  2. Voorbereiding: Zet je fiets op een stabiele plek, bijvoorbeeld een werkstandaard, zodat je er gemakkelijk omheen kunt werken.
  3. Ketting en versnellingssystemen schoonmaken: Gebruik een biologische kettingreiniger zoals Bionet Chain Cleaner. Let op wij adviseren alleen kettingreinigers en geen geconcentreerde ontvetters. Spuit de ketting in, laat het even inwerken en gebruik een borstel om het vuil te verwijderen.
  4. Reinig de rest van de fiets: Maak een sopje met warm water en bike cleaner. Gebruik een spons of borstel om het frame, de wielen, en de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.
  5. Afspoelen en drogen: Spoel je fiets af met een tuinslang en droog het af met een doek om roestvorming te voorkomen.

Kettingonderhoud

De ketting is een cruciaal onderdeel van je fiets. Een goed onderhouden ketting zorgt voor soepel schakelen en verlengt de levensduur van je cassette en tandwielen. Hier zijn enkele tips voor goede kettingonderhoud.

Hoe je de ketting effectief kunt smeren

  • Reinig de ketting: Maak de ketting schoon met een biologische kettingreiniger voordat je gaat smeren. 
  • Kies het juiste smeermiddel: Gebruik olie voor natte omstandigheden en wax voor droge omstandigheden.
  • Smeren: Druppel smeermiddel aan de binnenkant van de ketting en draai de pedalen langzaam.  Het is belangrijk de kettingreiniger goed verdeeld aan te brengen, houd de buitenkant van de ketting schoon en het vaste vet moet op de rollen blijven zitten. Veeg overtollige olie weg met een doek.

Tips voor het controleren van slijtage

  • Gebruik een kettingchecker om de rek van je ketting te meten. Als de ketting meer dan 1% is uitgerekt, vervang deze dan.
  • Controleer de ketting visueel op slijtage, zoals uitstekende schakels, en inspecteer de tandwielen.
  • Controleer je ketting elke 200-300 kilometer, afhankelijk van je gebruik.





Banden en wielen controle

De banden van je fiets zijn essentieel voor je veiligheid en rijcomfort. Zorg voor goed onderhoud van je banden en wielen door regelmatig te controleren en te onderhouden.

Bandenspanning controleren en banden inspecteren

  • Controleer de bandenspanning: Gebruik een pomp met drukmeter om de spanning te meten. Raadpleeg de aanbevolen druk op de zijkant van de band.
  • Inspecteer de banden visueel: Controleer op slijtage, scheurtjes en vreemde voorwerpen.
  • Banden draaien: Laat de banden draaien en controleer of ze recht blijven. Laat een slag in je wiel corrigeeren indien nodig.

Spannen van wielen en controle op slijtage

Controleer op slag in het wiel: Draai het wiel en kijk naar de afstand tussen band en frame. Een ongelijke afstand wijst op een slag.Controleer de spaken: Druk op de spaken en controleer op zwakke of gebroken spaken.

Remmen en kabels

Goed werkende remmen zijn belangrijk voor jouw veiligheid op de fiets. Volg deze stappen hier onder om je remmen en kabels in topconditie te houden.

Inspectie van remblokken

Het controleren van je remblokken is belangrijk voor betrouwbare remkracht. Bij velgremmen controleer je op slijtage en vervang je de blokken zodra de groeven verdwijnen. Bij schijfremmen let je op voldoende profiel en correcte uitlijning met de schijven. Zo behoud je een krachtige en veilige remwerking.

Smeren van remkabels

Goed werkende remkabels zijn cruciaal voor een veilige rit. Controleer ze regelmatig op slijtage of roest, en smeer ze voor soepel gebruik. Dit zorgt voor snelle remreacties. Is een kabel beschadigd? Vervang deze direct om problemen te voorkomen.

De laatste hand aan je fiets

Na het onderhoud is een eindcontrole essentieel. Dit zorgt ervoor dat je fiets klaar is voor een veilige rit.

  • Algemene Inspectie: Controleer het frame, de wielen en remmen visueel.
  • Functionele Testen: Test de remmen en schakel door alle versnellingen.
  • Bandenspanning: Controleer nogmaals of de bandenspanning correct is.
  • Ketting en Aandrijflijn: Draai de pedalen en luister naar de ketting; hij moet soepel lopen zonder geluiden.

Bescherming

Gebruik producten zoals Cyclon Bike Protector om je fiets te beschermen tegen vuil, stof en roest. Dit verlengt de levensduur van je fiets aanzienlijk.

Onderhoud na de rit

Maak je fiets na elke rit snel schoon, vooral na natte of modderige ritten. Dit voorkomt slijtage en houdt je fiets in topconditie.

Plan een servicebeurt!

Als je merkt dat bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn of als je zelf niet in staat bent om onderhoudstaken uit te voeren, plan dan een servicebeurt bij Rullens Fietsen. Onze monteurs staan klaar om je fiets in topvorm te houden!


Gelijk in plannen



Lorem Ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.


Barbieri fietsreinigingsborstels
Barbieri fietsreinigingsborstels3 speciaal geselecteerde borstels voor een grondige reiniging van lastig bereikbare plekken op de fiets en de ketting.De drievoudige set borstels is gemaakt voor een complete reiniging van uw mechanische onderdelen.

Adviesprijs  17,95

 14,95

Cyclon Bionet fietonderdelenschoonmaakmiddel
Cyclon Bionet fiets-schoonmaakmiddel Cyclon Bionet is bestemd voor het reinigen van ketting, crankset, vork, banden, stuur, zadel, wielen, derailleur, spaken, remmen en kabels. Het kan toegepast worden op carbon, aluminium, kunststof, metaal en titanium. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar en met water vermengbaar. Let op niet te geconcentreerd gebruiken.

 10,50

Cyclon Instant polish wax
Cyclon Instant polish wax beschermingCyclon Instant Polish Wax maakt uw onderdelen vuilafstotend en geeft een tijdelijke bescherming aan lak, chroom,carbon, aluminium, titanium en kunststof.Heeft sterk waterafstotende eigenschappenZorgt voor een optimale oppervlakte beschermingMatte oppervalkken blijven mat na reiniging.

Adviesprijs  12,75

 11,75