• Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
  • Boven de 50 euro, gratis verzending Boven de 50 euro, gratis verzending
Naar de startpagina

Gravelen in Brabant

De Ultieme Gids voor Routes, Accessoires en Set-up



Gravelbiken is dé trend in de wielerwereld en Noord-Brabant biedt een prachtige omgeving voor avontuurlijke graveltochten. Van glooiende paden tot uitdagende singletracks, Brabant heeft voor elk niveau iets te bieden. In deze blog nemen we je mee langs de mooiste gravelroutes, geven we tips voor de juiste set-up en accessoires, en bespreken we het WK Gravel dat steeds meer aan populariteit wint. Lees snel verder!

Bekijk ook onze pagina met alles over gravelen!

Gravel Pagina


De Mooiste Gravelroutes in Brabant

Of je nu net begint met gravelen of al wat ervaring hebt, Brabant biedt routes voor elk niveau. Hier zijn enkele van de mooiste gravelroutes die je absoluut moet verkennen:

Natuurpoort Wouwse Plantage (28 km)

Dit gemiddelde rondje van een kleine 30 kilometer brengt je van Wouw zo de Brabantse natuur in. Voor deze rit is een goede conditie vereist, maar hij is geschikt voor ieder niveau. Over zowel verhard als onverhard ben je een ruime twee uur goed onderweg!

GPX Route

Brabantse Wal (45 km) 

De Brabantse Wal is beroemd vanwege het veldrijden in Hoogerheide, maar biedt ook fantastische mogelijkheden voor gravelbikers. De 45 kilometer lange route stuurt je door heidevelden, duinen en brede bospaden. Dit natuurgebied ten westen van Bergen op Zoom is de perfecte plek om zowel je technische vaardigheden als je uithoudingsvermogen te testen.

GPX Route

Liberation Divide (363 km)

Een van de meest indrukwekkende gravelroutes in Brabant is de Liberation Divide, ontworpen door Bjorn Kamman. Deze 363 kilometer lange route begint in Bergen op Zoom en eindigt bij het Oorlogsmuseum in Overloon. De route staat bekend om zijn historische waarde, want het neemt je mee langs veel herdenkingsmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog. Je fietst door prachtige natuur en over gevarieerd terrein, waardoor deze route niet alleen fysiek uitdagend, maar ook mentaal inspirerend is.

GPX Route


De Perfecte Gravel Set-Up: Wat Heb Je Nodig?

Een goede gravelbike-setup is essentieel voor een comfortabele en veilige rit, vooral wanneer je de prachtige, maar uitdagende terreinen van Brabant verkent. Hier zijn enkele tips om je fiets optimaal voor te bereiden voor elk avontuur dat je aangaat.

Bandenkeuze: Het kiezen van de juiste banden is cruciaal. Voor de beste grip op losse ondergronden en optimaal comfort tijdens lange ritten, kies je banden met een breedte van 35-45 mm. Tubeless banden zijn een uitstekende optie, omdat ze minder snel lek gaan en je met een lagere bandendruk kunt rijden, wat zorgt voor meer grip op ruw terrein. 

Bandendruk: De ideale bandendruk varieert afhankelijk van het terrein. Voor zanderige paden is een lagere druk (tussen 2 en 3 bar) aan te raden, waardoor je meer controle en comfort hebt. 

Versnellingen: Een 1x setup (1 kettingblad) is een populaire keuze voor gravelbikes, en dat is niet voor niets. Het biedt eenvoudig onderhoud en zorgt ervoor dat je altijd de juiste versnelling bij de hand hebt. Zorg ervoor dat je veel versnellingen hebt, zodat je ook op steilere gravelstroken soepel kunt rijden. 

Remmen: Hydraulische schijfremmen zijn de beste keuze voor gravelpaden. Ze bieden uitstekende remkracht, vooral in natte of modderige omstandigheden. Dit geeft je de zekerheid die je nodig hebt om vol vertrouwen te rijden, ongeacht het weer of de ondergrond. 

Met de juiste setup ben je klaar voor avontuur en ontdekking in de natuur. Zorg ervoor dat je deze tips volgt en je gravelbike optimaal afstelt. Je rit door de Brabantse landschappen zal niet alleen comfortabel zijn, maar ook vol plezier en onvergetelijke momenten!


Essentiële Gravel Accessoires

Naast de juiste bike setup zijn er enkele accessoires die je gravelrit in Brabant aanzienlijk aangenamer maken. Deze handige items zorgen ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat en optimaal kunt genieten van je avontuur. 

Zadeltasje: Een goed zadeltasje is onmisbaar voor elke gravelrijder. Het biedt voldoende ruimte om een reserveband, CO2-patronen en een multitool in op te bergen. Kies voor een waterdichte variant, zodat je spullen droog blijven, zelfs op die onverwachte natte dagen. 

Helm: Veiligheid gaat voor alles! Helmen met een MIPS-systeem zijn aan te raden, omdat ze extra bescherming bieden tegen roterende krachten bij een val, waardoor je met een gerust hart kunt fietsen. 

Bikepacking Tassen: Als je van plan bent om langere tochten te maken, zijn compacte bikepacking tassen voor op het frame of aan het stuur ideaal. Hiermee kun je eenvoudig snacks, water en gereedschap meenemen, zodat je goed voorbereid bent op elke uitdaging die je onderweg tegenkomt. 

Fietsnavigatie: Om het meeste uit je gravelavontuur te halen, is een betrouwbaar GPS-systeem zoals de Wahoo Elemnt of Garmin Edge onmisbaar. Deze systemen helpen je om routes in afgelegen gebieden te volgen, zodat je altijd op de juiste koers blijft zonder te verdwalen. 

Met deze essentiële accessoires ben je volledig voorbereid op je gravelrit in Brabant. Ze zorgen voor extra comfort, veiligheid en gemak, zodat je je kunt concentreren op het genieten van de prachtige natuur en de vrijheid van het gravelrijden. Ga op pad, ontdek nieuwe routes en beleef onvergetelijke momenten!


WK Gravel 2024 in Leuven

Na twee jaar in Italië vindt het WK Gravel in 2024 zijn weg naar België, met de pittoreske omgeving van Leuven, Vlaams-Brabant, als decor. Dit spannende evenement staat gepland voor het weekend van 5 en 6 oktober 2024, waar wielrenners van over de hele wereld samenkomen om te strijden om de wereldtitels in het gravel. Op zaterdag 5 oktober zullen de elite vrouwen het opnemen in een race van 133 kilometer. De volgende dag, op zondag 6 oktober, is het de beurt aan de elite mannen, die zich zullen meten over een indrukwekkende afstand van 181 kilometer.

Gravelen in Brabant biedt een perfecte mix van natuur, geschiedenis en avontuur. Met routes zoals de Liberation Divide, de gravelpaden rond Eindhoven en de Brabantse Wal, is er voor elk type fietser iets te vinden. Zorg voor de juiste setup, vergeet de essentiële accessoires niet, en wie weet train je wel voor een van de grootste gravelwedstrijden ter wereld! 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste gravelroutes, tips en acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (onder aan deze pagina) en mis niets van het laatste gravelfietsnieuws.

Kom langs bij Rullens!





Lorem Ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.


Op = Op
Giant Revolt 0
Giant Revolt 0De Giant Revolt is een prestatiegerichte gravelbike die zowel op verharde als onverharde wegen uitstekend uit de voeten kan.Het frame van de Giant Revolt 0 De Giant Revolt 0 zou geen Giant zijn als deze fiets niet was ontworpen met als basis het compact road design. Dit ontwerp met de slooping bovenbuis zorgt voor kleinere en dus lichtere en stijvere framedriehoeken. De zadelpen steekt verder uit om op de ruige gravelpaden meer comfort te bieden. De geometrie van de Revolt is met zijn hogere balhoofdbuis en iets kortere bovenbuis geschikt voor iedereen, ook voor degene die geen “race” houding willen. De korte achterbrug zorgt voor wendbaarheid terwijl de luiere balhoofdhoek meer stabiliteit geeft. De Giant Revolt heeft alle technische features die racefietsen deze dagen ook hebben. De trapaslagers zijn geïntegreerd in de bottom bracket dat samen met de asymmetrische achtervork voor een stijvere aandrijving zorgt. Wat wel een speciaal gevormde zitbuis opleverde om voldoende ruimte te behouden om zand en modder weer makkelijk af te voeren. De Megadrive schuine buis verbind voor en achterkant en zorgt ervoor dat daar geen millimeter verschil tussen komt. De balhoofdbuis en de voorvork zijn beiden tapered (conisch) zodat de voorkant ook voldoende stijfheid heeft om scherp te sturen. De Giant Revolt is uitgerust met de nieuwe flatmount schijfremmen en de remschijven zitten goed op hun plaats door de 12 mm dikke thru axle assen. Het frame maakt gebruik van een afneembare voorderailleur montage, zodat je ook op een nette manier een single speed configuratie kan monteren. De versnellings- en remkabels zijn bij de Revolt netjes door het frame weggewerkt, de kabels gaan zo het frame in dat ze geen lakschade kunnen veroorzaken. Ruimte tussen de vorkpoten van de Giant Revolt is flink breder om bredere gravel banden toe te laten tot 45 mm breed. Ideaal voor meer grip op de onvoorspelbare ondergrond. Wil je nog breder? Dan monteer je in de Revolt 650B wielen met nog iets bredere banden.De componenten op de Giant Revolt 0 Op de Giant Revolt 0 zijn de componenten ook gravel specifiek zo veel mogelijk comfort en controle te bieden. De carbon D-fuse zadelpen kan door zijn D-vorm en unieke carbon lay-up op slecht wegdek tot 12 mm naar achteren "buigen". De Giant Revolt heeft een XR D-Fuse stuur dat buigt aan de bovenkant 5 graden naar je toe en heeft een hoek van 8 graden naar buiten onder in de beugel om de handen wat verder naar buiten te zetten voor extra stabiliteit op de moeilijkste passages. De high end crankstellen van Praxisworks zijn niet alleen een toegevoegde waarde omdat ze zeer goed schakelen, stijf en licht zijn en voorzien zijn van duurzame bladen. Maar de sub compact kettingbladen combinatie van 32/48 is voor de gravelfietsen een uitstekende oplossing om de steilere onverharde paden te kunnen nemen. De Giant Revolt word standaard tubeless afgeleverd en dat is vooral op onverharde wegen fijn om de kans op ‘stootlek’ te reduceren. De zijkant van de band hebben wat meer profiel voor grip in de bochten en de bovenkant is vlak om op de verharde weg de weerstand laag te houden. De velgen op de Revolt zijn breder om de bredere banden beter tot hun recht te laten komen. De Giant wielen zijn geschikt voor steekassen zodat ze altijd perfect in het frame zitten en zijn stijf, sterk en duurzaam. Het vernieuwde Giant Approach "boost" zadel 148 mm breed, een kortere neus met een ergonomische opening geeft je meteen een goed gevoel op de Revolt.De afmontage van de Giant Revolt 0 De Shimano GRX groep is de gravelgroep bij uitstek, het beste van de mountainbike gecombineerd met de racefiets groepsets. De GRX RX600 (de tegenhanger van de Shimano 105 groep) groepset is uitgerust met een Shadow achterderailleur die het klapperen van de ketting tegen gaat en een strakke kettinglijn behoud. De hydraulische flat mount schijfremmen zitten rechtstreeks op de achter- en voorvork gemonteerd en geven veel remkracht zonder verkrampte handen te krijgen. De Giant revolt 0 is afgemonteerd met 32/48 Praxis Alba 2D crankstel en 11-34 cassette. Deze 2x11 tandwielen setup, maakt de Giant Revolt 1 zeer veelzijdig als je op de weg in het peloton mee wil maar met het 32 tands binnenblad kun je ook de steilste off-road klimmen de baas.

Adviesprijs  1.899,-

 1.599,-

Scott Gravel Pro fietsschoenen
Scott Gravel Pro schoen De Scott Gravel Pro is een schoen speciaal voor heren op de gravelbike. Dit is de eerste gravelschoen die je bij Rullens Fietsen kunt kopen. Het beste van de MTB- en racefietswereld komen samen in deze Scott Gravel Pro schoen. Ga voor meer avontuur op jouw gravelfiets met deze gravelschoenen. Sticki Rubber buitenzool onder de Scott Gravel Pro schoen Met het aangepaste buitenzoolprofiel van de Scott Gravel Pro schoen voor heren heb jij uitstekende loopgrip. Als je tijdens je graveltocht even af moet stappen, kun je dus probleemloos over het parcours lopen. Daarnaast is de buitenzool uitgerust met Sticki Rubber. Ook dit materiaal zorgt voor betere grip als je stukken moet lopen. Trek je schoenen eenvoudig aan en uit met het BOA® Fit System Deze gravelschoenen zijn uitgerust met het BOA® Fit System L6. Dit is de soort sluiting die op de schoen zit. Je trekt iedere Scott Gravel Pro schoen gemakkelijk aan en uit met behulp van dit systeem. Als je je schoenen aanhebt, draai je met de klok mee om de schoenen strakker aan te trekken. Zitten je gravelschoenen te strak of wil je ze uittrekken? Dan haal je het knopje omhoog. Je merkt dat de schoen dan direct losser komt te zitten. Specificaties 340 gram (bij maat 39) ErgoLogic uitneembare binnenzool BOA ® Fit System L6 Sticki Rubber buitenzool Stijfheidsindex 6 Bestel deze gravelschoenen voor meer gravelplezier Schaf de Scott Gravel Pro schoen voor heren aan en til jouw gravelprestaties naar een hoger niveau. Deze herenfietsschoenen kun je passen in onze winkel in Wouw. Uiteraard bestel je ze ook snel in onze webshop. Vóór 17.00 uur besteld, is dezelfde dag nog op de post (di., za. en zo. uitgezonderd).

Adviesprijs  139,90

 114,95

Merida Essentials stuurtas
De Merida Essentials stuurtas Verbeter uw rijervaring door essentiële zaken zoals gereedschap, snacks, geld, sleutels of uw telefoon op te bergen buiten uw achterzakken. Onze compact zwart met grijze Merida Essentials stuurtas biedt voldoende ruimte om alles wat u nodig heeft makkelijk aan uw stuur te bevestigen. Ook zitten er clips aan de voorkant waar je bijvoorbeeld een lampje zou kunnen bevestigen. De tas heeft een totale opbergcapaciteit van 1.3 L. Makkelijk op te bergen in een grotere frametas, wanneer de tas niet gebruikt wordt. Duurzaamheid en functionaliteit gecombineerd Het duurzame, scheur-, water- en windafstotende materiaal maakt deze tas geschikt voor elk seizoen. De reflecterende print op de tas zorgt ervoor dat je altijd zichtbaar blijft. Met interne verdelers en externe meshvakken blijft alles georganiseerd. De verstelbare riemen zorgen ervoor dat de tas stevig op zijn plaats blijft. Specificaties Maat M Volume 1,3 L Diameter 10 cm Lengte 20 cm Materiaal 210D Ripstop TPU zwart

 34,95